Τη χρονιά που μόλις πέρασε συμπληρώθηκαν 130 χρόνια από τη γέννηση του γιατρού και ιστοριοδίφη Νεοκλή Γ. Κυριαζή, ο οποίος πρόσφερε πολλά στην κυπριακή ιστορική έρευνα και ακόμη περισσότερα στην πόλη της Λάρνακας όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Όπως συνήθως συμβαίνει με όσους αρκούνται σε ουσιαστική προσφορά χωρίς να επιδιώκουν πρόσκαιρες τιμές και αναγνώριση, η επέτειος πέρασε απαρατήρητη από τον Δήμο και τους συμπολίτες του.

kyriazisng1 Ο Ν.Γ. Κυριαζής, γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 11 Μαρτίου 1878. Γονείς του ήταν ο Γεώργιος Κυριαζής, βολιώτης καπνοβιομήχανος δραστηριοποιημένος στη Λευκωσία, και η  Ζαφειρώ Χασάπογλου, από γνωστή οικογένεια τς Λευκωσίας. Φοίτησε στην Ελληνική Σχολή και το Ελληνικό Γυμνάσιο Λευκωσίας, και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου πήρε δίπλωμα ιατρικής, χειρουργικής και μαιευτικής το 1900. Κατα την περίοδο 1903-1904 παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Το 1904 νυμφεύτηκε τη Μαρία Α. Τσέπη από τη Λάρνακα και εγκαταστάθηκε στη Σκάλα όπου είχε αξιοσημείωτη κοινωνική παρουσία.

     Το 1923 ο Μητροπολίτης Κιτίου Νικόδημος Μυλωνάς τον κάλεσε να συμμετάσχει στην εκδοτική ομάδα του περιοδικού Κυπριακά Χρονικά, του πρώτου σημαντικού κυπρολογικού περιοδικού του τόπου, το οποίο σταδιακά και έως τη διακοπή της έκδοσής του (1937) ανέλαβε να εκδίδει μόνος, στο τέλος και ως αποκλειστικός συντάκτης. Παράλληλα δημοσίευε μελέτες και διάφορα άλλα κείμενα σε κυπριακές εφημερίδες.

     Από τα βιβλία που εξέδωσε κατά τη διάρκεια της ζωής του τέσσερα αναφέρονται αποκλειστικά στη Λάρνακα και την ευρύτερη περιοχή της:

     Ιστορικαί σελίδες. Η πόλις της Λάρνακος υπό το φως ιστορικών εγγράφων (1929).

     Συλλογή ιστορικών ειδήσεων της πόλεως Λάρνακα-Σκάλα (1946).

     Κοινωνική δράσις της πόλεως Σκάλα-Λάρνακα (1947).

     Ιστορικαί ειδήσεις Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, ιδρύσεως και λειτουργίας (1948).

     Επίσης το κείμενό του Ο Δήμος της Λάρνακος εντός μιας πεντηκονταετίας (1878-1928) που είχε δημοσιευθεί σε συνέχειες σε τοπική εφημερίδα εκδόθηκε αυτοτελώς το 1995. 

     Ο Νεοκλής Γ. Κυριαζής πέθανε στις 21 Αυγούστου 1956. Ένα σημαντικό τελευταίο έργο του με τίτλο Κυπριακά τοπωνύμια παρέμεινε αδημοσίευτο και σήμερα λανθάνει.

kyriazishouse«Η αυλή του σπιτιού του λαογράφου Ν. Κυριαζή» (Σχέδιο Αθηνάς Ταρσούλη, 1953)