Το πρωί της 6ης Μαΐου 1882 ο βρετανός λόρδος Frederick Cavendish, ύστερα από σημαντική πολιτική δραστηριότητα στο Λονδίνο, ορκίστηκε ως υπουργός στη βόρεια Ιρλανδία. Το ίδιο απόγευμα, περπατώντας στο πάρκο Φοίνιξ του Δουβλίνου με τον γραμματέα της κυβέρνησης, Thomas Henry Burke, δολοφονήθηκαν από ομάδα ιρλανδών εθνικιστών. Ήταν μια δολοφονία που συντάραξε την αγγλική κοινωνία.

     Όπως αργότερα διαπιστώθηκε στόχος της επίθεσης ήταν ο Burke, λειτουργός με μεγαλύτερη υπηρεσία στη χώρα, μια και ο Cavendish δεν ήταν ακόμη γνωστός εκεί. Στις αρχές του επόμενου χρόνου η αστυνομία συνέλαβε για την υπόθεση τον ιρλανδό οικοδόμο James Carey και δεκαέξι άλλους. Ο Carey και δύο ακόμη από τους συλληφθέντες συνεργάστηκαν με τη δικαιοσύνη και η μαρτυρία τους οδήγησε στην καταδίκη και τον απαγχονισμό πέντε συνεργατών τους. Για να προστατέψουν τον Carey οι αρχές τον έστειλαν, με άλλο όνομα, στην Νότια Αφρική, όμως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αναγνωρίστηκε τυχαία από κάποιο ιρλανδό συνεπιβάτη και εκτελέστηκε.

     Ο συγγραφέας Rupert Gunnis γράφει το 1936 ότι, όπως πληροφορήθηκε “από πολύ καλή πηγή”, τους άλλους δύο οι άγγλοι, αφού τους έδωσαν άλλα ονόματα, έκριναν ασφαλέστερο να τους στείλουν  στην Κύπρο, αποικία χωρίς επικίνδυνη ιρλανδική παρουσία. Εργοδοτήθηκαν σε μικρές θέσεις στο Τμήμα Δημοσίων Έργων, όμως, “σε έξι μήνες πέθαναν από τύψεις και από το ποτό, και τάφηκαν στο κοιμητήριο των Καθολικών στη Λάρνακα”. 

Advertisements