Το ξενοδοχείο Τέσσερα Φανάρια (“Ουάιτσον”) για περισσότερο από μισό αιώνα υπήρξε κεντρικό σημείο αναφοράς στο παραλιακό μέτωπο της Σκάλας. Με την παρουσία του, αλλά και την πλούσια κοινωνική και καλλιτεχνική δραστηριότητά του (κυρίως κατά τις πρώτες δεκαετίες της λειτουργίας του) είχε σημαντική συμβολή στη ζωή της πόλης.

Την ιστορία του ξενοδοχείου έχει καταγράψει ο Ανδρέας Ο. Ευρυβιάδης (1918-2003), διευθυντής του ξενοδοχείου έως το 1989, στο βιβλίο του Η Πόλη, η πόλη μου η Λάρνακα (2001). Εδώ θα παρουσιαστούν μερικά ακόμη τεκμήρια της διαδρομής του ιστορικού ξενοδοχείου, το οποίο κατεδαφίστηκε πριν λίγο καιρό και στη θέση του ανεγείρεται τώρα μεγάλο οικιστικό συγκρότημα.  

matteires19001Η οικία Richard Mattei την οποία αγόρασε το 1902 ο Ευρυβιάδης Αντωνιάδης (από την Οθωμανική Τράπεζα όπου ήταν υποθηκευμένη) για να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία της οικογένειάς του.

evrivyadires1920Η οικία όπως ήταν κατά τη δεκαετία του 1920, όταν ανήκε στο ζεύγος Οδυσσέα και Ολβίας Ευρυβιάδη (Wideson). Εκτός της οικογένειας, στο ίδιο κτήριο στεγαζόταν η Ελληνική Λέσχη Λάρνακος και στο ισόγειο λειτουργούσε το καφενείο Μιχάλη Ταραμπουλσή (Τριπολίτη).

Το 1946 η ιδιοκτησία μεταβιβάζεται στα τρια παιδιά του ζεύγους (Ανδρέα, Ρένο και Κορίνα και τον επόμενο χρόνο αρχίζει να λειτουργεί ως «Κέντρο Γουάιτσονς» :

four-lanterns-19470409

Τρία χρόνια αργότερα η επιτυχημένη οικογενειακή επιχείρηση μετεξελίσσεται σε ξενοδοχείο :

four-lanterns-19500103

Η προαγγελία λειτουργίας

b

Αγγελία εγκαινίων (και οριστική ονομασία)

four-lanterns1950Γενική άποψη του ξενοδοχείου κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του

  

Advertisements