[Ένας από τους πολλούς ξένους “τυχοδιώκτες” που έφθασαν στην Κύπρο αμέσως μετά την αγγλική κατοχή, το 1878, ήταν και ο άγγλος Bertie Clere, ο οποίος εργάστηκε στη Λάρνακα ως δημοσιογράφος  στο αγγλικό τμήμα της πρώτης κυπριακής εφημερίδας Κύπρος/Cyprus· απασχολήθηκε επίσης σε διάφορες άλλες ευκαιριακές εργασίες. Ο ίδιος, με το ψευδώνυμο Edward Vizetelly, εξέδωσε το 1901 αυτοβιογράφημα, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι κυπριακές εμπειρίες του, από όπου είναι και το απόσπασμα που ακολουθεί. (Υπενθυμίζεται ότι ονοματοθεσία δρόμων της Σκάλας έγινε λίγο μετά την άφιξη των Άγγλων. “Strand” δεν ήταν μόνο ο γνωστός δρόμος του κεντρικού Λονδίνου αλλά και παλιά αγγλική λέξη που σήμαινε “ακτή”)].

2

«Το Στράντ ήταν το μεγάλο κέντρο δραστηριότητας : ένας μακρόσυρτος παραλιακός χώρος που είχε τη θάλασσα από τη μία πλευρά, με ετοιμόρροπες ξύλινες αποβάθρες μισοφαγωμένες από τη θαλασσινή αλμύρα· από την άλλη πλευρά, είχε χοντροφτιαγμένα μονώροφες οικίες από πέτρα, με ογκώδεις καμάρες εισόδου και ισόγεια παράθυρα με σιδερένια κιγκλιδώματα. Εδώ βρίσκονταν το Ταχυδρομείο, οι Λιμενικές αρχές, η Ανατολική Τηλεγραφική Εταιρεία, η οικία του Επαρχιακού Διοικητή, το Δημαρχείο, το Κονάκι ―με τις Φυλακές του και το Δικαστήριο, το Τελωνείο, και οι τόποι εργασίας των σημαντικότερων αγγλικών εμπορικών οίκων που έσπευσαν να εγκατασταθούν στην Κύπρο για να κάμουν την τύχη τους : Henry S. King and Co, F.O. Harvey and Co, Truefitt από τη Bond Street, Williams από την Κωνσταντινούπολη, Janion από το Λίβερπουλ, και o Zealous Zachariah Williamson, ένας έξυπνος και ενημερωμένος κοσμοπολίτης εβραίος.

     Εδώ βρίσκονταν επίσης τα κύρια ελληνικά και τουρκικά καφενεία, το γαλλικό καφέ, τα αγγλικά μπαρ, και το Κλάμπ το οποίο λειτούργησαν δύο χρεωκοπημένοι άγγλοι. Ο ένας από αυτούς εξαφανίστηκε από ενωρίς, απογοητευμένος. Ο άλλος αγωνίστηκε για αρκετό καιρό, και στο τέλος στήριζε την επιβίωσή του στην τύχη του στο χαρτοπαίγνιο και στο μπιλιάρδο».   

Advertisements