Η πρόσφατη δημοσίευση ειδήσεων για σοβαρή ρύπανση της Αλυκής Λάρνακας από το εργοτάξιο κατασκευής του νέου αεροδρομίου ξαναφέρνει στην επικαιρότητα την έλλειψη ολοκληρωμένων μέτρων προστασίας της. Τα σπασμωδικά και εκ των υστέρων μέτρα «θεραπείας» σίγουρα δεν τη σώζουν και είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση ελάχιστα ενδιαφέρεται για αυτό τον σπουδαίο  βιότοπο και ένα από τα ωραιότερα «τουρισιτκά» τοπεία της Κύπρου. Μάλιστα τώρα πια που δεν συλλέγεται και το αλάτι , έχει αφαιρεθεί και το …οικονομικό κίνητρο για τη διατήρηση κάποιου έστω υποτυπώδους ενδιαφέροντος.

Σ’ αυτό το ιστολόγιο [ανάρτηση αρ. 63] είχε παρουσιαστεί φωτογραφικό υλικό για την Αλυκή Λάρνακας με πικρή την αίσθηση επερχόμενου τέλους της. Εδώ, εκτός από μια ακόμη παλιά χαλκογραφία προστίθεται και ένας αποκαλυπτικός χάρτης του 1900.

SaltLake1

Ο δρόμος προς την Αλυκή Λάρνακας (Χαλκογραφία του 1863) ―σήμερα μια περιοχή επιβαρυμένη με κάθε λογής καταστρεπτική παρουσία (π.χ. Αεροδρόμιο, αλλά και Δικαστικό Μέγαρο, Στρατόπεδο, κ.λπ., κάποια από τα οποία με ελάχιστη ευαισθησία και χρήση κοινής λογικής θα μπορούσαν να είχαν φυτευτεί αλλού)

SaltLakeMapΗ Αλυκή Λάρνακας «εν πλήρει δόξη» (Χάρτης του 1900). Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να συγκριθεί με σύγχρονο χάρτη για να δούμε τι έχει απομείνει!

Advertisements