Μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και με την επιστροφή των κυπρίων εθελοντών στρατιωτών οι οικονομικές δυσκολίες και η ανεργία, που ήδη μάστιζαν τον τόπο, έγιναν ακόμη πιο αισθητές. (Οι δυσκολίες συνεχίστηκαν για αρκετά χρόνια αργότερα, πράγμα που οδήγησε σε μαζική μετανάστευση προς την Αγγλία και την Αυστραλία κατά τη δεκαετία του 1950). Αυτή την περίοδο συχνές ήταν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις στερήσεις αλλά και τη διάψευση των προσδοκιών του κυπριακού λαού.

Στις πέντε φωτογραφίες που ακολουθούν, ο φωτογραφικός φακός του Μηνά Τιλμπιάν παρακολουθεί σε κεντρικούς δρόμους της Λάρνακας, βήμα προς βήμα, τη διαμαρτυρία μελών της Ένωσης Κυπρίων Αποστράτων, που είχε ιδρυθεί το 1944.

Tilbian1

Η παρέλαση ξεκινά από τα γραφεία της ΠΕΟ στη Λεωφόρο Αθηνών, από την πλατεία όπου βρισκόταν (τότε) η προτομή του Κίμωνα, με συνθήματα όπως «Πολεμήσαμε για λευτεριά κι εμείς ακόμα δούλοι», «Δώστε ψωμί για τους απόστρατους», κ.ά. Συνοδεύεται από πεζό αστυνομικό.

Tilbian2

Συνεχίζει την πορεία της στη λεωφόρο Αθηνών περνώντα μπροστά από το «Κέντρο Γουυάιτσον» (το οποίο είχε αρχίσει τη λειτουργία του τον Απρίλιο 1947 αποκλειστικά ως καφεζαχαροπλαστείο, εστιατόριο και μπαρ),

Tilbian3

Από την πλατεία Βασιλέως Παύλου στρέφεται με κατεύθυνση προς τον Αστυνομικό σταθμό, περνώντας μπρος από τα γραφεία Α.Λ. Μαντοβάνη.

Tilbian4

Συνεχίζει στον ίδιο δρόμο, περνώντας μπρος από την οικία Εδμ. Μουράτ

Tilbian5

και καταλήγει στην κεντρική αρτηρία που διαχωρίζει τη Σκάλα από τη Λάρνακα (σημερινή λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου). Συνοδεύεται από ποδηλάτη αστυνομικό ―που προστέθηκε ίσως όταν η διαδήλωση διαμαρτυρίας περνούσε μπρος από τον σταθμό.

Advertisements