[Στην ανάρτηση αρ. 32 είχαν παρουσιαστεί συνοπτικά στοιχεία για την “Κυπριακή Βυρσοδεψία Λτδ” και αναδημοσιεύθηκε διαφήμισή της όπου ως έτος ίδρυσης αναφερόταν το 1936. Εδώ θα παρουσιαστεί απόσπασμα άλλου κειμένου ―και σχετικές φωτογραφίες, που δημοσιεύθηκαν σε κυβερνητικό περιοδικό, τον Απρίλιο 1929, για το “Κυπριακό Βυρσοδεψείο” της Λάρνακας, το οποίο υπήρξε πρόδρομος της “Κυπριακής Βυρσοδεψίας Λτδ” και στεγαζόταν στον ίδιο παραλιακό χώρο ανατολικά της Σκάλας. (Η αδόκιμη διατύπωση του κειμένου υποδηλώνει ότι πρόκειται για κακή μετάφραση που είχε γίνει από τα αγγλικά)].

“Το άνοιγμα του Κυπριακού Βυρσοδεψείου στην Λάρνακα υπό των κ.κ. Κυπριανού, Τζιρκώτη και Αβρααμίδη, το οποίο άρχισε εργασίες στες 28 Απρίλη 1928, εσημείωσε ένα σπουδαίο βήμα στην πρόοδο της βυρσοδεψίας και της βιομηχανίας των δερμάτων στην νήσο αυτή, και ικανοποίησε μιαν μεγάλην ανάγκη. Οι κύριοι αυτοί βεβαιώνουν ότι είναι το Κυβερνητικόν Υποδειγματικό Βυρσοδεψείο που τους έβαλε την ιδέα και τους έδωκε θάρρος ν’ ανοίξουν το μοντέρνο βυρσοδεψείο τους.

Το Κυπριακό Βυρσοδεψείο, του οποίου παραθέτουμε πέντε εικόνες, είναι ίδρυμα συγχρονισμένο κι εφοδιασμένο με μηχανήματα και υλικά της τελευταίας στιγμής. Το κύριο κτήριο σκεπάζει μιαν έκταση από 10.552 τετραγωνικά πόδια κι έχει τρία πατώματα. Εις τα επιπρόσθετα κτήρια βρίσκονται τα δωμάτια των μηχανών, οι δεξαμενές στες οποίες βάζονται τα πετσιά γι’ ασβέστωση και γναφή, αποθήκες και γραφεία που σκεπάζουν άλλα 10.541 τετραγωνικά πόδια.

Το εργοστάσιον αυτό μπορεί να κατασκευάσει περίπου 100 κομμάτια σόλα και 100 κομμάτια αδιάβροχο, είτε 500 κομμάτια γλασέ την ημέρα, με μια ‘σειρά’ εργατών. Εργάζεται με πετρελαιομηχανή τύπου ‘Νέτιοναλ’ των 110 αλόγων, με μια ρεζέρβα 55 αλόγων. Σε λίγο, υποθέτουμε, θα είναι ανάγκη το βυρσοδεψείο αυτό να δουλεύει μέρα και νύχτα.

Κατά το 1928 μόνο σόλα παρήγετο στο Κυπριακό Βυρσοδεψείο, μα από τον Δεκέμβρη του 1928 άρχισε να παράγεται εκεί αδιάβροχο και γλασέ. Καταλαβαίνουμε ότι το εργοστάσιο αυτί είναι πολύ ωφέλιμο […]”

Κυπριακό Βυρσοδεψείο : Άποψη από τη θάλασσα

Κυπριακό Βυρσοδεψείο : Γενική άποψη των κτηρίων

Κυπριακό Βυρσοδεψείο : Τμήμα βυρσοδεψίας χονδρών δερμάτων

Κυπριακό Βυρσοδεψείο : Άποψη των δεξαμενών στις οποίες ασβεστώνουν και κατεργάζονται τα δέρματα

Κυπριακό Βυρσοδεψείο : Ένα διαμέρισμα του Επεξεργαστικού Τμήματος

Advertisements