Το ανατολικό άκρο της Σκάλας όπως παρουσιάζεται σε τμήμα χάρτη των  πρώτων χρόνων της αγγλικής κατοχής. (Ο σχολιασμός που ακολουθεί γίνεται με κατεύθυνση από ανατολικά προς δυτικά).

Παραλιακή λωρίδα : Στο ανατολικότερο άκρο λειτουργούσε φάρος (Lighthouse). Ακολουθεί η μεγάλη σε έκταση “Καραντίνα” (όπου σήμερα ο Αστυνομικός Σταθμός Λάρνακας) και αμέσως κατόπιν μεγάλος κενός χώρος όπου αργότερα κτίστηκαν το κτήριο της Διοίκησης, οι Κυβερνητικές αποθήκες και η οικία του διευθυντή Τελωνείου (σήμερα γραφεία και εκθεσιακοί χώροι της Πολιτιστικής Υπηρεσίας του Δήμου)· η μεγάλη απόβάθρα (και άλλες δύο μικρότερες) και ο κυριος παραλιακός δρόμος, αραιοκατοικημένος, με μεγάλες κατοικίες.

Εσωτερική παράλληλη λωρίδα : Famagusta Road (σήμερα λεωφόρος Αρχιεπ. Μακαρίου Γ΄) και Welseley Street (σήμερα οδός Ζήνωνος Κιτιέως) ―οι Άγγλοι δεν μπορούσαν να μην “ευλογήσουν τα γένια τους” δίνοντας σε ένα από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης το όνομα του πρώτου δικού τους κυβερνήτη. Ο χώρος όπου σήμερα βρίσκεται το οίκημα και ο κήπος του Ιδρύματος Πιερίδη είναι ακόμη κενός, ενώ απέναντι υπάρχει ήδη το ιστορικό κτήριο της “Λέσχης Λάρνακος” (Larnaca Club) μέσα σε τεράστια κενή έκταση στο πίσω μέρος.

Σε δυτικότερο σημείο στην οδό Wolseley, δρόμος με βόρεια κατεύθυνση οδηγεί προς την πλατεία “Λουλουδιές” (αργότερα “πλατεία Παλλάς). Εκεί πυκνώνουν οι κατοικίες (ανατολικά της πλατείας είναι η περιοχή “Πλακωτά”).

Ο δρόμος προχωρεί βορειότερα και διασταυρώνεται με το δρόμο προς τη Λευκωσία (σήμερα λεωφόρος Γρηγόρη Αυξεντίου) και το δρόμο προς τη μονή Καλογραιών (σήμερα οδός Κίμωνος).

Η μεγάλη έκταση της μονής Καλογραιών (“Convent”) βρίσκεται σε …ερημικό σημείο βόρεια, γειτονεύοντας (από τότε) με γήπεδο τέννις!

Advertisements