Η διασταύρωση στο βορειοανατολικό άκρο του χάρτη είναι η σημερινή πλατεία Ακρόπολης.

Από το σημείο αυτό, ακολουθώντας το δρόμο προς τα νότια συναντούμε λίγο πιο κάτω (στη δυτική πλευρά του δρόμου) το κτήριο όπου στεγάστηκε το πρώτο νοσοκομείο της πόλης (γνωστό ως “σπιτούδικια του φτωχούς”), σήμερα πολυκατοικία της οικογένειας Νίκου Οικονομίδη (όπου στεγάζονται και οι Ιατρικοί Σύλλογοι Λάρνακας “Απολλώνιος” και Αμμοχώστου “Γαληνός”).

Συνεχίζοντας, πάντοτε με νότια κατεύθυνση, ο δρόμος ήδη χωριζοταν, ανατολικότερα στον κύριο δρόμο Larnaca Road (σήμερα οδός Ερμού) και στην παράλληλη οδό στα δυτικά (σήμερα οδός Κωνσταντίνου Καλογερά).

Στο τμήμα της Ερμού που απεικονίζεται στο χάρτη υπάρχουν ήδη κάποια σπίτια και από τις δύο πλευρές του δρόμου.

Στη δυτική πλευρά της έως τότε ανώνυμης οδού Κωνσταντίνου Καλογερά απλωνόταν τεράστια “περβόλα”, μέρος της οποίας ανήκε στην ιερά Μονή Κύκκου. Εδώ λειτούργησε, ύστερα από δωρεά της Μονής, το πρώτο γήπεδο του Γ.Σ. Ζ. Τόσο το δημοτικό σχολείο Κωνσταντίνου Καλογερά όσο και το ομώνυμο Νηπιαγωγείο κτίστηκαν αργότερα.

Η οδός που αρχίζει από το νότιο άκρο και φθάνει στη διασταύρωση βορειοδυτικά (όπου βρισκόταν παλαιότερα η “Καλτσομηχανή”) είναι η σημερινή οδός Στυλιανού Αποστολίδη. Ψηλά στον ίδιο δρόμο το μοναχικό κτίσμα μπροατά στην “περβόλα” είναι η οικία όπου έζησε η σημαντική εκπαιδευτικός της Λάρνακας Παρασκευή Ιωάννου (1877-1959).

Advertisements