Το κύριο παραλιακό μέτωπο της Σκάλας καταλήγει στο μεσαιωνικό Κάστρο (Fort) [βλ. και ανάρτηση αρ. 81], κυρίαρχη παρουσία, έως τις μέρες μας, στο νοτιοδυτικό άκρο των “Φοινικούδων”.

Ανατολικά του Κάστρου βρισκόταν η μικρή Αποβάθρα (“Αποβαθρού”) [βλ. και ανάρτηση αρ. 88] και λίγο ανατολικότερα, κάθετα στον κύριο παραλιακό δρόμο “Strand” (σήμερα λεωφόρο Αθηνών), με βόρεια κατεύθυνση προς την πλατεία Αγίου Λαζάρου άρχιζε η οδός  Τελωνείου (Custom House Street), από τη γωνία όπου βρισκόταν το πρώτο τελωνείο. Το τμήμα της οδού Τελωνείων που περνούσε από τα παζάρια και βρισκόταν πλησιέστερα στην πλατεία Αγίου Λαζάρου σημειώνεται ως “Μπαζάρ Παριζέν”, δηλ. “Παριζιάνικη Αγορά”! (Το σύνολο της παλαιάς “οδού Τελωνείου” είναι σήμερα η οδός Παύλου Βαλσαμάκη, η οποία είχε τη δική της περιπετειώδη ιστορία [βλ. ανάρτηση αρ. 3]).

Αμέσως πίσω από το Κάστρο (βόρεια) σημειώνεται το Μεγάλο Τζαμί (Μπουγιούκ τζαμί, ή Τζαμί Κεμπίρ).

Μετά το Κάστρο, δυτικά και βόρεια ―περιλαμβάνοντας ενδεικτικά και την μακρά οδό Μεχμέτ Αλί (που ξεκινά από το δυτικό άκρο του χάρτη και διασχίζει με βόρεια κατεύθυνση)― βρίσκεται το μεγαλύτερο τμήμα της τουρκικής συνοικίας της Σκάλας.

Μία ακόμη μικρή αποβάθρα στην τουρκική συνοικία χρησιμοποιείτο αποκλειστικά για αλιευτικούς σκοπούς.

Advertisements