Ένας πολιτιστικός οργανισμός ο οποίος προσέφερε πολλά στην πόλη, παρά τη σύντομη διάρκεια της ζωής του (1973-1983), ήταν το Δημητρίειο Πολιτιστικό Κέντρο. Είχε ιδρυθεί με πρωτοβουλία του εμποροβιομήχανου Νίκου Γ. Δημητρίου (1920-1981), υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας (1968-1970) και πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον (1973-1979). Στεγαζόταν στην οικογενειακή κατοικία Ν.Ι. Δημητρίου, επί της ομώνυμης μικρής πλατείας και λειτουργούσε υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας (Μορφωτική Υπηρεσία) και του Οίκου Ν. Ι. Δημητρίου.

Οι δραστηριότητες του Δημητριείου Πολιτιστικού Κέντρου ήταν πολλές και εκτείνονταν σε όλους τους τομείς του πολιτισμού: διαλέξεις, συζητήσεις, εκθέσεις, θέατρο, μουσική, κ.λπ. Εκδηλώσεις οργανώνονταν και με τη συνεργασία άλλων (τοπικών ή ξένων) πολιτιστικών φορέων.

Κατά την πρώτη περίοδο μετά την τούρκικη εισβολή του 1974 στο κτήριο του Κέντρου φιλοξενήθηκε μεγάλος αριθμός πρόσφύγων, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός λυσιώτης ιδιωματικός ποιητής Παύλος Λιασίδης με τη σύζυγό του. Αργότερα, όταν οι φιλοξενούμενοι μετεγκαταστάθηκαν σε άλλους χώρους, το Κέντρο επαναλειτούργησε και ανέπτυξε ξανά μεγάλη δραστηριότητα.

Το Δημητρίειο Πολιτιστικό Κέντρο σταμάτησε τη λειτουργία του το 1983 και λίγο αργότερα όλο το οικοδομικό τετράγωνο (στο οποίο περιλαμβανόταν και το κτήριό του) κατεδαφίστηκε και στη θέση του κτίστηκε συγκρότημα καταστημάτων και γραφείων.

Advertisements