Στις αρχές του Οκτωβρίου 1914 αποφασίστηκε η ίδρυση Σώματος Προσκόπων στη Λάρνακα του οποίου αρχηγός και διοργανωτής ήταν ο γυμναστής Δημοσθένης M. Συμεωνίδης. Γραμματέας του Σώματος ορίστηκε ο καθηγητής του Παγκυπρίου Εμπορικού Λυκείου Παντελής Δ. Mητρόπουλος. Στο συμβούλιο εξελέγησαν οι πρόσκοποι Ξάνθος Λυσιώτης ―δεκαέξι χρόνων― (γραμματέας) και Στέφανος Στεφάνου ―δεκατεσσάρων χρόνων― (ταμίας). Ως “λέσχη” (δηλ. τόπος συγκεντρώσεων) του Σώματος χρησιμοποιήθηκε αίθουσα της Aστικής Σχολής Σκάλας. Σε μία από τις πρώτες δραστηριότητές τους οι προσκόποι της Λάρνακας φύτεψαν ευκαλύπτους και καλλωπιστικές φοινικιές στον περίβολο της Aστικής Σχολής.

Ο Δημοσθένης Μ. Συμεωνίδης (1891-1960), πρωτεργάτης της προσπάθειας, ήταν καθηγητής γυμναστικής στο Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο και προπονητής αθλητών του Γ.Σ.Ζ. (1914-1919). Αμέσως μετά την ίδρυση απευθύνθηκε στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, στην Αθήνα, το οποίο τον εξέλεξε τακτικό μέλος του αποστέλλοντας και ειδικό φυλλάδιο με επεξήγηση των προσκοπικών σημάτων επικοινωνίας (“Σήματα δια των βραχιόνων”).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι προσκόποι της Λάρνακας, ως “Περιφερειακή Επιτροπή Λάρνακος Κύπρου” υιοθέτησαν τη σφραγίδα του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, με σχετική αλλαγή της ονομασίας (αλλά χωρίς να φροντίσουν και ανάλογη αλλαγή της ημερομηνίας ίδρυσης ―το αθηναϊκό Σώμα Προσκόπων Ελλάδος είχε ιδρυθεί το 1912!).

[Ο Δ.Μ. Συμεωνίδης σε μεγάλη ηλικία. Παραχώρηση φωτογρ.: Λούης Περεντός]

Advertisements