Το βρετανικό πολεμικό πλοίο Royal Oak επισκεπτόταν την Κύπρο τον Σεπτέμβριο 1932 και με την ευκαιρία οργανώθηκε ποδοσφαιρική συνάντηση ομάδας μελών του πληρώματος και «ομάδας του Γ.Σ.Ζ» (προφανώς ομάδας ποδοσφαιριστών από την πόλη, η οποία δημιουργήθηκε ειδικά για τη συνάντηση). Το αποτέλεσμα του αγώνα δεν το γνωρίζουμε (πιθανότατα δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες της εποχής) όμως η προηγούμενη αλλά και κατοπινή δραματική ιστορία του πλοίου είναι πολύ γνωστή.

Το Royal Oak, πολεμικό του Βασιλικού Ναυτικού, κατασκευάστηκε το 1913-1914, και είχε σημαντική δραστηριότητα στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά το τέλος του πολέμου ο εξοπλισμός του αναβαθμίστηκε και από το Στόλο του Ατλαντικού τοποθετήθηκε στο Στόλο της Μεσογείου. (Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητάς του εντασσόταν και η επίσκεψη στην Κύπρο).

Με την έναρξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου επανέλαβε τη δράση του (κυρίως στην περιοχή της Ιβηρικής χερσονήσου κατά τη διάρκεια του Ισπανικού εμφυλίου πολέμου), μειωμένη όμως επειδή εθεωρείτο παλαιό και τεχνολογικά ξεπερασμένο. Ύστερα από αρκετή δραστηριότητα με το στόλο προστασίας των αγγλικών ακτών και στη Μεσόγειο, το Royal Oak κατέφυγε για προστασία στην περιοχή Scapa Flow, κοντά στα νησιά Όρκνευ της Σκοτίας. Εκεί, στις 14 Οκτωβρίου 1939, εντοπίστηκε από γερμανικό υποβρύχιο και βυθίστηκε. Από τους 1234 άντρες του πληρώματός του σκοτώθηκαν οι 833.

Advertisements