Η πρόσφατη ―λόγω ασυγχώρητης και εγκληματικής πολιτικής αμέλειας― φονική έκρηξη στο Μαρί και οι συνακόλουθες καταστροφές στον Ηλεκτροπαραγωγικό Σταθμό Βασιλικού επανέφεραν στην επικαιρότητα τον αντίστοιχο Ηλεκτροπαραγωγικό Σταθμό Δεκέλειας, που επιστρέφει ξανά ως κύρια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας του τόπου.

Η ηλεκτροδότηση της Κύπρου κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα γινόταν με φροντίδα των τοπικών Δήμων, στους οποίους ανήκαν οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού. Η αγγλική Κυβέρνηση μόλις το 1944 άρχισε να μελετά την πιθανότητα ενιαίου ηλεκτροπαραγωγικού δικτύου για ολόκληρο το νησί και τον Οκτώβριο 1952 δημιούργησε την «Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου».

Οι εγκαταστάσεις του Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού Δεκέλειας ολοκληρώθηκαν λίγο αργότερα και ο Κυβερνήτης Sir Robert Perceval Armitage τις επισκέφθηκε στις 28 Απριλίου 1954. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από αυτή την επίσκεψη.

Ο Ηλεκτροπαραγωγικός Σταθμός Δεκέλειας, το μεγαλύτερο, έως τότε, έργο του είδους του στην Κύπρο, ηλεκτροδοτούσε αρχικά Λευκωσία, Λεμεσό, Αμμόχωστο, Λάρνακα, Κερύνεια και Μόρφου (η Πάφος συνέχιζε να εξασφαλίζει ηλεκτρισμό από τοπική μονάδα!) Η δυναμικότητα του Σταθμού ήταν 28,750 κιλοβατώρες [δηλ. 28.75 MW (μεγαβάτ)] και η παραγωγή του το 1954 έφθασε τις 49,254,500 κιλοβατώρες. Ο αριθμός των συνδεδεμένων καταναλωτών κατά την 31 Δεκ. 1954 ήταν 39,054.

Ο πρώτος Ηλεκτροπαραγωγικός Σταθμός Δεκέλειας σταδιακά απέκτησε δυνατότητα παραγωγής έως 84 MW όμως η συνεχής αύξηση ενεργειακών αναγκών επέβαλε την ανέγερση νέου Σταθμού (δυναμικότητας 360 MW) πλάι στον παλαιό. Οι εγκαταστάσεις του παλαιότερου κατεδαφίστηκαν  κατά τα πρώτα χρόνια του αιωνα μας.

Εξωτερική όψη των παλαιών εγκαταστάσεων

Ο Κυβερνήτης χαιρετά τον άγγλο Γενικό Διευθυντή και Αρχιμηχανικό του Σταθμού. Στο μέσον ο δικηγόρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γεώργιος Αχίλλης.

Χαιρετισμός του άγγλου Προέδρου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου

Ο Κυβερνήτης επιθεωρεί γεννήτριες 7,000 και 14,000 KW

Advertisements