Ο άγγλος Claude Delaval Cobham (1842-1915) υπηρέτησε ως διοικητής Λάρνακας για μεγάλη περίοδο (από τα πρώτα χρόνια της αγγλικής κατοχής έως τον θάνατό του). Η κυπρολογική βιβλιοθήκη του ήταν πολύ σημαντική για την εποχή της (σήμερα βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Cambridge) αλλά και ο ίδιος ασχολήθηκε με έρευνα για την Κύπρο και στο σημαντικότερο έργο, Excerpta Cypria, Materials for a History of Cyprus (Cambridge 1908) ―το οποίο συνοδεύτηκε και από Κυπριακή Βιβλιογραφία― παρουσιάζονται μαρτυρίες πολλών ξένων επισκεπτών για την Κύπρο μέσα στους αιώνες.

     Η οικία Cobham, η οποία ανήκε προηγουμένως στην οικογένεια Pory, βρισκόταν σε περιοχή ανάμεσα στην εκκλησία Παναγίας Χρυσοπολίτισσας και τη Μητρόπολη και ήταν από τα σημαντικότερα κτήρια της πόλης.

     Ο αββάς Giovanni Mariti, ο οποίος έζησε στη Λάρνακα κατά την περίοδο 1760-1767, αναφέρεται στην οικία «του άγγλου προξένου κυρίου Tredues, η οποία τώρα ανήκει στους γαλλικής καταγωγής κυρίους Pory, όπου υπάρχει αίθουσα υποδοχής που άνετα μπορεί να φιλοξενήσει πεντακόσια πρόσωπα· είναι διακοσμημένη με παλαιές ταπισερί και πίνακες καλών ζωγράφων. Τα άλλα δωμάτια είναι το ίδιο καλά φροντισμένα και άνετα. Διαθέτει στάβλο για πενήντα άλογα και πολύ ωραίο κήπο”.  

     Τον χειμώνα του 1900 ο άγγλος συγγραφέας H. Rider Haggard (γνωστός και από το μυθιστόρημά του Τα ορυχεία του βασιλιά Σολομώντα) κατά τη διάρκεια σύντομης διαμονής του στην Κύπρο επισκέφθηκε την οικία Cobham και δημοσίεψε σε βιβλίο του την ακόλουθη περιγραφή:

     “Ο κ. Cobham ζει σε ένα ωραίο ιδιόκτητο σπίτι. Για πολλές γενιές προηγουμένως ήταν η κατοικία των άγγλων προξένων στη Λάρνακα, εγκαταλείφθηκε όμως πριν από πολλά χρόνια. Εδώ, σε ένα φροντισμένο δωμάτιο, στεγάζεται η μοναδική βιβλιοθήκη του που περιλαμβάνει παλιά βιβλία γραμμένα από ταξιδιώτες  των τελευταίων πέντε ή έξι αιώνων, και από άλλους που ασχολήθηκαν με την Κύπρο, ή την επισκέφθηκαν […]

     Τοποθετημένο σε τοίχο στο σαλόνι του σπιτιού και παρ’ ότι φρεσκοβαμμένο, ηλικίας τουλάχιστον ενάμισι αιώνα, βρίσκεται ένα εξαίρετο σκαλιστό δείγμα του αγγλικού βασιλικού θυρεού. Αυτό ακριβώς το αντικείμενο, όπως εξακρίβωσε ο κ. Cobham, ήταν τοποθετημένο  επάνω στην είσοδο του παλαιού βρετανικού Προξενείου όσο ήταν κατοικία των προξένων. Όταν το κτήριο εγκαταλείφθηκε, ο θυρεός αφαιρέθηκε και χάθηκαν τα ίχνη του, όμως πριν από λίγα χρόνια το εντόπισε σε ένα στάβλο στη Λάρνακα, από όπου το έσωσε· ένας τεχνίτης από αγγλικό πολεμικό πλοίο που επισκέφθηκε την Κύπρο ανέλαβε το βάψιμό του, και ο θυρεός επέστρεψε θριαμβευτικά στο παλιό του σπίτι”. 

cobhamres2

 Το εσωτερικό της αυλής (1878)

     Το 1914 η «μεγάλη Oικία Kόπαμ αποτελουμένη εκ 47 δωματίων μετά κήπων απεράντων» αποκτήθηκε από τη Μητρόπολη Κιτίου για να στεγάσει το «Παγκύπριο Ιεροδιδασκαλείο». Όπως αναφέρεται σε εφημερίδα της εποχής «O Πανιερώτατος Mητροπολίτης Kιτίου  Mελέτιος Mεταξάκης ηγόρασεν αντί 600 λιρών την εν Λάρνακι οικίαν του πρώην Διοικητού κ. Kόπαμ, όπου θα εγκαταστήσει το Iεροδιδασκαλείον».  

oikia-cobham

     Η οικία Cobham σε φωτογραφία του 1904, με ιδιόχειρες ευχές του ιδιοκτήτη της

ierodidaskaleio1Ο ίδιος χώρος, σε δελτάριο του 1915, όταν λειτουργούσε ως Παγκύπριο Ιεροδιδασκαλείο. Οι μαθητές, με τον υπεύθυνο καθηγητή τους, κατά την ώρα γεωργικού μαθήματος.

 Αρκετές δεκαετίες αργότερα και αυτή η ιστορική οικία της Λάρνακας κατεδαφίστηκε και στον ίδιο χώρο κτίστηκε η Διανέλλειος Επαγγελματική Σχολή και το Οικοτροφείο.

dianelleio1Διανέλλειος Επαγγελματική Σχολή και Οικοτροφείο (1962 )